top of page

5 tipů jak se vypořádat se stresujícími situacemi - Síla samoregulace v jógové praxi

V dnešním rychlém a náročném světě je stres často přítomným faktorem v životech mnoha lidí. Nicméně, začleněním technik samoregulace do vaší jógové praxe můžete účinně navigovat a zvládat stresující situace. V tomto článku se zaměříme na propojení mezi samoregulací a jógou a podíváme se na to, jak vám konkrétní praktiky mohou pomoci najít rovnováhu, vnitřní klid a vypořádat se se stresujícími situacemi.


1. Mindfulness (Rozvíjení pozornosti)

Jedním z klíčových aspektů samoregulace je rozvíjení pozornosti – zvýšené vědomí a přítomnost v daném okamžiku. V jógové praxi toho můžete dosáhnout pomocí vědomého dýchání, zaměřením se na fyzické pocity a senzace ve svém těle a v neposlední řadě pozorováním myšlenek bez soudů. Pravidelnou praxí pozornosti během jógy zvyšujete svou schopnost regulovat emoční reakce a udržovat klidný stav mysli, a to i v náročných situacích mimo podložku.


žena praktikující mindfulness a jógu

2. Harmonizace nervového systému

Samoregulace v jógové praxi zahrnuje udržování rovnováhy v autonomním nervovém systému, který se skládá z sympatického (mobilizace, zvýšená aktivita, reakce boje nebo útěku) a parasympatického (odpočinek a trávení) odvětví. Určité jógové techniky, jako jsou jemné ásany (pozice), hluboké uvolnění a dechová cvičení, aktivují parasympatickou reakci, podporují relaxaci a snižují stres. Pravidelným zapojením těchto praktik můžete regulovat reakci svého nervového systému na stresory, což vám umožní klidnější a vyrovnanější přístup k náročným situacím.


3. Regulace emocí

Jóga poskytuje jedinečný prostor pro rozvoj dovedností v regulaci emocí. Při provádění různých jógových pozic a sekvencí se můžete setkat s fyzickým nepohodlím nebo pocitem odporu. Pozorováním těchto pocitů bez okamžité reakce si můžete osvojit dovednost reagovat na emoční spouštěče podobným způsobem i v každodenním životě. Postupně vám tato praxe samoregulace umožní vytvořit prostor mezi podnětem a reakcí, čímž získáte schopnost učinit uvědomělé volby namísto impulzivních reakcí.


4. Kultivace sebeúcty

Jóga nás učí ctít a respektovat limity našeho těla, být trpělivými se svým pokrokem a zbavit se sebekritiky. Tento přístup podporuje zdravou samoregulaci tím, že rozvíjíme laskavý postoj k sobě během náročných okamžiků.


5. Oproštění se od zajetých myšlenkových vzorců

V těžkých a stresujících situacích mnohdy tíhneme k tomu věřit, že naše myšlenky představují realitu. Uvědomte si, že tyto myšlenky jsou jen myšlenkami a nemusí odrážet realitu. Prvním krokem je být si vědom svých myšlenkových vzorců a reakcí na stresové situace. Začněte si všímat, jaké myšlenky vás přepadají a jaké emoce se objevují. Může se jednat o myšlenkové vzorce z dětství či minulosti, které však nereflektují vaši realitu. Představte si vaše mladší já, obejmout ho a říct mu, že se není čeho bát. Zkuste se soustředit na váš dech, vnímat fyzické pocity ve vašem těle a aplikovat intuitivní pohyb či "shaking" k navrácení se do přítomného okamžiku.


Zahrnutím technik samoregulace do vaší jógové praxe můžete významně zvýšit svou schopnost navigovat stresující situace. V našem e-booku zdarma naleznete konkrétní somatické techniky, které vám můžou pomoci na každodenní bázi. Pamatujte, že každý malý krůček se počítá.:)



S láskou,

Jana | Živly


bottom of page