top of page

ČAKRY

Čakry jsou klíčovým prvkem v mnoha tradičních východních filozofiích a náboženstvích, jako je hinduismus a buddhismus. Termín "čakra" pochází z sanskrtského slova pro "kolo" nebo "kruh". V západní kultuře byly čakry integrovány do alternativních léčebných metod, jako je jóga, meditace a různé formy energetické terapie.


Čakry jsou vnímány jako energetická centra, která se nacházejí v lidském těle a propojují fyzické, emocionální, mentální a spirituální aspekty jednotlivce. Existuje mnoho čaker, ale sedm z nich se považuje za ty hlavní. Těchto sedm čaker se nachází podél páteře - od její báze až ke koruně hlavy.


Každá čakra má svou vlastní charakteristiku, barvu, funkci, a každá ovlivňuje různé oblasti života. Energie v každé čakře by měla volně proudit, což umožňuje harmonický tok života. Naopak nerovnováha v těchto energetických centrech může vést k fyzickým, emocionálním nebo mentálním problémům.


Není pochyb o tom, že koncept čaker může být pro některé až příliš abstraktní, pojďme se proto na čakry podívat z maličko jiného úhlu. Našich základních 7 čaker koresponduje s nervovými zakončeními a také s nejdelším nervem v lidském tělem zodpovědném za mnoho tělesných funkcí, a také za zklidnění a regeneraci organismu - Bloudivým nervem. Stimulace čaker tedy není pouze o práci s energií, nýbrž o stimulaci nervového systému, což je klíčem k porozumění nám samotným, našim emocím, potřebám a spokojenému životu.

schéma čaker

Hlavní čakry:


1. Kořenová čakra (Muladhara):

Barva: Červená.

Lokalizace: Spodní část páteře.

Funkce: Spojuje jednotlivce s fyzickým světem, poskytuje stabilitu, pocit bezpečí a základní přežití.


2. Sakrální čakra (Svadhisthana):

Barva: Oranžová.

Lokalizace: Podbřišek.

Funkce: Souvisí s kreativitou, emocemi, sexualitou a vztahy.


3. Sluneční čakra (Manipura):

Barva: Žlutá.

Lokalizace: Solar plexus (nad pupíkem).

Funkce: Ovlivňuje osobní sílu, sebedůvěru a odhodlání.


4. Srdeční čakra (Anahata):

Barva: Zelená.

Lokalizace: Střed hrudníku.

Funkce: Zaměřuje se na lásku, soucit, a vztahy s ostatními.


5. Hrdelní čakra (Vishuddha):

Barva: Modrá.

Lokalizace: Krk.

Funkce: Ovlivňuje komunikaci a výraz.


6. Třetí oko (Ajna):

Barva: Indigová nebo fialová.

Lokalizace: Mezi obočím (čelo).

Funkce: Souvisí s intuicí, moudrostí a vnímáním reality.


7. Korunní čakra (Sahasrara):

Barva: Fialová nebo bílá.

Lokalizace: Koruna hlavy.

Funkce: Symbolizuje duchovní spojení, vědomí a jednotu s vesmírem.


Pro harmonizaci a vyvážení čaker můžete vyzkoušet například tyto praktiky:


Pranayama: Dechové cvičení, jako je Nadi Shodhana (alternativní nosní dýchání) nebo Kapalabhati (automatický nádech a rychlý energický výdech), mohou pomoci vyrovnat tok energie v těle.


Meditace: Meditace s důrazem na jednotlivé čakry může posílit vaši schopnost vnímat a harmonizovat energie v jednotlivých oblastech.


Mantry a zvuková léčba: Opakování specifických manter při spojení s každou čakrou může posílit energetickou frekvenci a podporovat rovnováhu. Např. Kořenová čakra - Mantra LAM


Jóga ásana: A samozřejmě, v neposlední řadě, jógové pozice, které stimulují oblast dané čakry.


V rámci jógového adventního kalendáře 2023 na YouTube máte možnost prozkoumat všech sedm čaker prostřednictvím jógy ásany, meditace, dechových cvičení i mantry. Připojte se k nám od 7.12. do 14.12., kdy tato videa vychází, anebo si je pusťte kdykoliv budete mít chuť.


V neposlední řadě bych vás chtěla pozvat do kurzu LEHČÍ, který právě tyto dny (8.12.2023) otevírá své dveře. Jedná se o jedinečnou příležitost dát sebe samé na první místo a strávit 6 týdnů poznáváním sebe samých, svých emocí, učení se, jak se samoregulovat a jak se zbavit tíživého nákladu v podobě stresu a obav. Od 8.12. do 10.12. probíhá na kurz sleva. Více informací naleznete ZDE a pokud máte jakýkoliv dotaz, neváhejte mě kontaktovat! :)



S láskou,


Jana | Živly







bottom of page