top of page

Intuitivní pohyb

Intuitivní pohyb je způsob, jak naslouchat tělu a poslouchat jeho potřeby. Je to praxe spojená s tělesným vědomím a vytvářením prostoru pro vnímání fyzických i emočních senzací uvnitř nás. V tomto článku se podíváme na to, jak intuitivní pohyb pozitivně ovlivňuje naši psychiku a jaké konkrétní techniky intuitivního pohybu můžeme využít.


žena provádějící intuitivní pohyb

Intuitivní pohyb je spojen s uvědoměním si vlastního těla a jeho potřeb. Když se začneme více soustředit na své pocity a signály, které nám tělo posílá, můžeme lépe porozumět svým emocím a potřebám. Tento proces nám pomáhá rozpoznat napětí, které nosíme v těle, a najít způsoby, jak ho uvolnit. S uvolněním svalového napětí často přichází i odplavení emocí, které jsou s konkrétním napětím v těle spojeny.


Kromě toho intuitivní pohyb také podporuje přítomnost a uvědomění si okamžiku, což může snížit úzkost a napětí spojené s myšlenkami na minulost, nebo budoucnost.



Techniky spojené s intuitivním pohybem:

  1. Dech - Dech hraje klíčovou roli v intuitivním pohybu. Dech je průvodcem našim tělem a otevírá prostor pro nové pohyby a tělesnou expanzi. Zkuste váš pohyb sladit z vašim dechem.

  2. Pohybová meditace - Kombinace pohybu a meditace je skvělým způsobem, jak spojit tělo a mysl. Ať už během každodenní činnosti, nebo jógové praktiky, zkuste každý pohyb provést vědomě. Směřujte vaši pozornost k části těla, která se právě hýbe, k práci každého svalu a jejich pohybu.

  3. Intuitivní pohyb v jógové ásaně - Zkuste do tradičních jógových pozic přinést vaši intuici. Místo snahy dosadit vaše tělo do určité pozice zkuste upravit každou pozici tak, aby seděla potřebám vašeho těla v daném okamžiku.

  4. Intuitivní tanec - Slovo tanec zde berme s velkou nadsázkou. Může se totiž jednat o jakýkoliv pohyb, o které si vaše tělo žádá. Nechte vaše tělo vést tento pohyb. Představte si, že vaše tělo je vašim jediným prostředkem k sebe vyjádření, tedy k projevení vašich pocitů, emocí a potřeb.


žena ve studiu dělá intuitivní pohyb a tanec

Intuitivní pohyb je mocným nástrojem pro péči o naše psychické zdraví a napojení se na nás samotné. Pomáhá nám posilovat propojení mezi tělem a myslí a podporuje celkový pocit pohody, harmonie a napojení. Pravidelná praxe intuitivního a vědomého pohybu může vést k hlubšímu porozumění sobě samým, sebe přijetí a zvýšenému tělesnému a emočnímu vědomí. Pamatujte, že nezáleží na tom, jak váš pohyb vypadá, ale jaké pocity ve vás vyvolává a jak se cítí ve vašem těle.


Na YouTube kanále Živly najdete několik jógových lekcí zaměřených a intuitivní pohyb. Zde máte pár z nich:



















S láskou,

Jana | Živly

bottom of page