top of page

Dech (Pránájáma) a jeho regulace nejen v józe

Pránájáma odkazuje na kontrolu a regulaci dechu. Tvoří jednu z osmi okvětních lístků jógy a je klíčovým aspektem jógové praxe. Dech nám pomáhá najít spojení těla, mysli a našeho vnitřního já. Ve sanskritu znamená prána "životní síla" a jáma "získání kontroly". Dech tedy v józe představuje pránu, sílu pohybující se celým tělem.

"Kde je dech, tam je život."

Dech (pránájáma) nás provází v každodenním životě a přestože má velký význam pro naše životy, často ho bereme jako samozřejmost. Dech je skvělým nástrojem, který nám pomáhá lépe pochopit náš tělesný a duševní stav, naladit se na sebe a vědomě změnit nějakou stagnující energii či napětí v těle. Všeho všudy mysl a dech spolu úzce souvisí. Thirumular, jihoindický mystik a spisovatel, kdysi řekl: "Kam míří mysl, tam teče prána."

Zkuste si vzpomenout na moment, kdy jste se cítili nervózní. Jak se změnil váš dech? Byl hluboký? Nebo možná plytký? Dýchali jste nosem nebo ústy? Jakou měl dech rychlost? Když je totiž mysl rozrušená, dech je zpravidla rychlý a těžký. Pokud se cítíte uvolněně, váš dech se zpomalí.

dívka sedící v tureckém sedu praktikující zklidňující dechové cvičení

Všechny tyto příklady ukazují, jak mysl ovlivňuje dech a to krásné je, že tento proces lze obrátit. Regulace dechu automaticky reguluje mysl. Vědomí, že můžete ovládat svůj dech a změnit tak svůj duševní stav, uvolnit napětí, uklidnit mysl, nebo naopak načerpat energii, může otevřít nové horizonty a změnit některé vaše zvyky, které jste doposud dělali automaticky. Kdykoli pocítíte úzkost, stres, obavy, nebo vztek, zhluboka se nadechněte a pomalu a lehce vydechněte. Pozorujte, jaké změny nastanou.:)


P.S. O dechu pro regulaci nervové soustavy se do hloubky budeme bavit v 6 týdenním jógovém a somatickém kurzu "LEHČÍ". Pokud se chcete zbavit emočního nákladu, naučit se regulovat svou nervovou soustavu a cítit se opět v režii vašeho života, můžete si již teď nezávazně, bez placení, zamluvit místo za nejnižší možnou cenu.


Dech (nejen) v ásanách

Ásana (jógová pozice) a pránájáma jsou úzce propojeny. Spojením dechu s pohybem dosáhnete meditativního stavu, ve kterém dech odstraňuje myšlenkové rozptýlení a upíná vaši pozornost na přítomnost.


Přestože důraz na dech je důležitým prvkem praxe ásan, pamatujte na to najít si vždy svůj vlastní rytmus. Není nic špatného na tom, když si v ásaně dopřejete několik dodatečných nádechů a výdechů a najdete tempo, které pro vás funguje nejlépe.


Zkuste to stejné aplikovat ve vašem každodenním životě. Kdykoliv vás vaše myšlenky či emoce začnou vytahovat ven z přítomného okamžiku a pohlcovat, vraťte se k vašemu dechu, vědomě začněte pozorovat jeho cestu a postupně jen zjemňovat a prodlužovat.

Sympatická a parasympatická nervová soustava

Chceme-li pochopit, jaké benefity mohou různé dechové techniky odhalit a jak ovlivňují tělo, je důležité dotknout se dvou složek naší autonomní nervové soustavy, která reguluje nevědomé fyziologické procesy.


Autonomní nervová soustava se skládá ze sympatického a parasympatického odvětví. Sympatická nervová soustava aktivuje "boj nebo útěk" reakci uvolňováním stresových hormonů, jako je adrenalin a kortizol, které tělu zašlou vlnu energie. Na druhou stranu parasympatická nervová soustava uklidňuje tělo po obdobích stresu nebo "nebezpečí" a je zodpovědná za obnovu, zklidnění a relaxaci. O nervové soustavě si můžete přečíst mnohem více v samostatném článku, který ji věnuji.


Pomalé kontrolované dýchání se zaměřením na prodloužené výdechy pomáhá aktivovat parasympatickou nervovou soustavu, zpomaluje mysl, uvolňuje napětí a přináší pocit klidu. Navíc dýchání nosem aktivuje pravou hemisféru mozku, která je zodpovědná za funkci parasympatické nervové soustavy.


Dech (pránájáma) - jednoduchá cvičení


ZKLIDŇUJÍCÍ - Krabicový dech

Krabicový dech je jednoduchá, ale velmi účinná technika, která uklidňuje mysl, uvolňuje stres a napětí a aktivuje parasympatickou nervovou soustavu.

návod na to jak provádět krabicové dýchání


JAK NA TO:

  1. Začněte nádechem nosem a hlubokým výdechem ústy, abyste vyprázdnili plíce.

  2. Nadechněte se nosem a počítejte v duchu do čtyř.

  3. Zadržte dech na čtyři.

  4. Výdech po dobu čtyř dob.

  5. Znovu zadržte dech na čtyři.

Opakujte tři až čtyři kola.


ENERGIZUJÍCÍ- Dech radosti

Dech radosti stimuluje sympatickou nervovou soustavu, zvyšuje úroveň kyslíku v krvi a dodává energii celému tělu.


JAK NA TO:

  1. Nadechněte se do jedné třetiny kapacity plic a zvedněte paže vpřed před tělo.

  2. Pokračujte v nádechu do dvou třetin kapacity plic a rozpažte paže do stran jako křídla.

  3. Nadechněte se do plnou kapacitu a zvedněte paže opět nad hlavu.

  4. Vydechněte všechen vzduch pusou se slyšitelným zvukem a paže i trup zhoupněte dolů.

Opakujte třikrát až čtyřikrát.


Závěrem

Vyzkoušejte si na vlastní kůži, jak jednoduchá praxe může mít mnoho pozitivních vlivů na váš život. Somatická jóga nás učí, že změna začíná uvnitř nás samotných – stačí se jen nadechnout a být plně přítomen v okamžiku. V našem e-booku zdarma naleznete informace o tom, jak vám jóga a somatické techniky, můžou pomoci na v dalších rovinách vašeho každodenního života.

bottom of page